Menu

De nieuwe generatie is de toekomst! Daarom maakt ons team maar al te graag tijd vrij om kennis te delen. "We hopen een belangrijke boodschap over te kunnen brengen. In onze ogen bestaat er geen afval, maar enkel een grondstof voor een nieuw product" zegt Alan Koning.


Lisa Benthem

Lisa Benthem

16 juli 2023

Lisa en Alan kijken samen terug op een geslaagde dag. Op maandag 26 juni opende we onze deuren voor groep 7 van de Julianaschool uit Heteren. Het thema recycling en duurzaamheid stond op het programma en dan dragen wij graag ons steentje bij. Wij bieden de gelegenheid om een echt inkijkje te geven in het recycleproces en maken dit tastbaar voor de kinderen door deze grondstof direct te verwerken in iets nieuws.

Hoe gaaf is het, als je thuis afval inzamelt en vervolgens weer naar huis gaat met een nieuw product wat je zelf hebt gemaakt.

 

De box met afval, wat de kinderen zelf in de afgelopen weken hebben ingezameld, komt op tafel. Zelf iets doen is vaak de beste leerschool en blijft het langste bij, dus uitzoeken maar! Alles wat sterk vervuild of uit meerdere grondstoffen bestaat komt helaas niet door de selectie. Uiteindelijk blijft er een mooie verzameling van schoon afval over die we vervolgens meenemen naar de maalmolen.

Introductie 

Lisa kijkt lachend naar een groep joelende schoolkinderen dat aan komt fietsen met een box vol ingezameld afval. Voor de kids op het eerste oog gewoon een leuk uitje, even weg van school en iets anders dan rekenen of taal. Direct vanaf het moment dat ze bij ons binnenstappen en een kijkje krijgen in de fabriek is er volle focus, dat maakt toch meer indruk dan gedacht. Een totaal nieuwe ervaring om te zien waar producten die je dagelijks in je handen hebt nu als losse onderdelen uit de machine komen. We nemen de kinden mee in de wereld van plastic, verpakkingen en recycling. Het is zo belangrijk om een bijdrage te leveren aan het inzicht van de kinderen van nu. Gooi dat flesje niet van je af, maar zie het als een grondstof. Laten we kijken of we met elkaar op een andere manier naar ons afval kunnen gaan kijken. Aan ons de taak om de kinderen uit te dagen en ze hiervoor te enthousiasmeren! 

 

On tour door de fabriek

''Tijdens de rondleiding door de fabriek horen we veelal, oooh, waauw en 'Hé, kijk dan.. dit dopje heb ik thuis ook op de chilisaus, ik wist helemaal niet dat het zo veel werk is om een dopje te maken'. Het besef dat het moeite en energie kost en ze deze producten niet als vanzelfsprekend zien en daardoor ook bewuster omgaan met deze materialen en verpakkingen is precies de impact die we willen maken.

"Door met eigen ogen te zien dat deze grote machines en robots nodig zijn om zo'n klein dopje te produceren geeft zo veel meer lading dan enkel een verhaal vertellen'' zegt Alan.

Aan de slag 

Eenmaal bij de maalmolen aangekomen is het tijd om het afval te vermalen tot flakes en dus kunnen inzetten als "nieuwe" grondstof. De kinderen mogen zelf de maalmolen voeden met hun ingezamelde afval.

Ze mogen zelfs de startknop indrukken en de spuitgietmachine aanslingeren, dit is toch wel écht het hoogtepunt voor de kinderen. Met als eindresultaat ieder zijn eigen setje met rondjes en kruisjes voor een spelletje.

Écht alle kinderen komen aan de beurt en het enthousiasme aan de machine wordt met de minuut groter merkt Lisa op. 

Het zwerfafvalspel, aan de slag met afval

Om nog even te testen of er genoeg is blijven hangen en nog een extra stukje bewustwording mee te geven sluiten we deze warme dag af met een ijsje en het zwerfafvalspel. Want wat gebeurt er eigenlijk als je een glazen potje of kauwgom weggooit. Hoe lang doet de natuur er over om dit te verteren?

Dat veel producten eigenlijk gewoon nooit verteren en dus oneindig in onze natuur blijven liggen is wel even schrikken! Met dit leuke interactieve spel hopen we dat de kinderen nog beter gaan nadenken over wat ze met hun "afval" doen. 

Kennis delen en elkaar inspireren om het beter te doen voor mens en milieu is onze missie. Een middagje samenzijn geeft deze kinderen een mooi inkijkje in de wereld van plastic, verpakkingen en recycling. Een andere blik op het gebruik van verpakkingen, afvalstromen en het stimuleren van hergebruik en goede inzameling. 
Onze boodschap om het product te blijven zien als een waardevolle grondstof voor iets nieuws en niet als afval. Wij zijn bereid om te investeren in het delen van deze kennis en dit over te brengen op de volgende generatie. Lijkt dit je ook interessant? Neem vooral contact met ons op!