Menu

Ons laatste artikel van 2021, die moet toch wel om de kerst draaien dachten wij zo. Met dit duurzame kerstartikel inspireren we jou om eens stil te staan bij jouw footprint. Dit doen we op een positieve manier met allemaal leuke tips en tricks.


Lisa Benthem

Lisa Benthem

16 december 2020

De kerstperiode is een fijne tijd om met elkaar door te brengen en stil te staan bij de nodige tradities. Hoe kunnen wij deze tradities nieuw leven in blazen om ook met kerst milieubewuste keuzes te maken?  Ons Ekopac Team helpt jou een handje!

De kerstboom

Bijna iedereen heeft er wel één staan, een kerstboom. Groot, klein, een echte Nordman of een kunst boom met mooie lichtjes erin. En zeg nou zelf, tijdens de donkere dagen, is dit lichtpuntje toch een heerlijke humeur booster?
Een kerstboom draagt namelijk écht bij aan je geluksgevoel zo verklaart psychologe Deborah Serani aan Today. ‘’Alles wat je even uit je normale routine haalt, prikkelt je zintuigen."
Maar hoe duurzaam is onze geliefde boom nu eigenlijk?
Daar kunnen we heel kort over zijn.
Géén boom neerzetten is de meest milieuvriendelijkste oplossing. Veel van die bomen belanden namelijk na de kerst periode zonder pardon op straat en geeft onze wegwerpcultuur goed weer, helaas… Ieder jaar worden er naar schattig bijna 3 miljoen bomen uit de grond getrokken voor ons kerstfeestje.
Gelukkig is er ook een milieuvriendelijk alternatief en zien we steeds meer ‘’groenere’’ oplossingen voorbij komen.

 • Adopteer een kerstboom, ja je leest het goed! Beterboompje.nl is zo’n mooi initiatief. Na gebruik wordt jouw kerstboom in januari weer terug geplant en gaat de boom meerdere jaren mee. Al hun kerstbomen zijn biologisch gekweekt; zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Informeer ook eens bij je lokale kweker voor een dergelijk initiatief, super duurzaam! BeterBoompje | Home 

 

Cadeaus

Nog last minute op zoek naar de tofste kerstcadeaus? Wij helpen je verder!
Enorme stapels kerstcadeaus onder de boom dat kan toch echt niet meer?
Of zijn er ook nog mooie duurzame initiatieven?
Het is bewezen dat delen en geven gelukkig maakt. Dit draagt dan ook bij aan het ultieme warme kerstgevoel rondom de kerstdagen. Maar na “Black Friday”, “Cyber Monday” en “Sinterklaas” wordt er zo ontzettend veel geconsumeerd dat we je graag helpen om bewuste keuzes te maken. Consuminderen is een term die afgelopen jaren in opmars is en wij graag extra onder de aandacht brengen. Dus voordat je enthousiast begint met inkopen stel je zelf dan eens onderstaande vragen:  

 • Kijk eens goed in je omgeving, wat heeft iemand nu écht nodig?
 • Hoe lang en hoe vaak wordt het product gebruikt?
 • Vraag eens wat iemand écht nodig heeft en geef bewust.

  Als je voor jezelf een aantal cadeaus hebt bedacht, dan kan je door naar de volgende checklist.
  • Waar komt het product vandaan?
  • Van welke materialen is het gemaakt?
  • Kan het product na jouw gebruik weer opnieuw gebruikt worden?

 

DE CADEAUTIPS VAN EKOPAC 

Lush
Van bruisballen voor in bad tot aan de heerlijkste doucheproducten en haarverzorging. Bij Lush slaag jij sowieso voor een mooi cadeau. De verpakkingsvrije shampoo bars met prachtige ingrediënten zijn een échte vrolijke aanwezigheid in je badkamer.

Welkom bij onze frisse nieuwe look | Lush Fresh Handmade Cosmetics

BE O LIFESTYLE
Een duurzame fles voor onderweg. Iedereen heeft tegenwoordig wel zijn eigen flesje drinken mee voor onderweg en zie er tussen alle verschillende aanbieders maar eens de show te stelen. Wij zijn fan van de BE O flessen! Deze zijn plantaardig, mega praktisch en zetten zich in voor een klimaatpositieve toekomst.

BE O bottle met logo bedrukken | BE O Lifestyle

Loveli
Zelf geen inspiratie om een mooi pakketje samen te stellen? Bij Loveli hebben ze dit al voor je gedaan. Hun assortiment is divers en alle producten zijn 100% natuurlijk. Hun reeds samengestelde cadeaupakketjes besparen je een hoop tijd en bevatten eerlijke body en face producten, en dit al vanaf €13,-> Je kan natuurlijk ook gewoon zelf iets leuks uitkiezen!

Loveli - puur natuur body care en deodorant zonder aluminium

Seepje
Het geven van een schoonmaakmiddel of zeep klinkt misschien een beetje afgezaagd, maar het zijn producten die we allemaal dagelijks gebruiken en dus super bruikbaar. Seepje maakt hun wasmiddelen uit bijna volledige natuurlijke materialen, zijn sociaal betrokken en denken na over hun footprint. Een strik erom en dit mooie product staat prima onder je boom.

Natuurlijk wasmiddel, poetsmiddel en handzeep - Seepje

ZO.
We blijven nog even in de schoonmaakhoek met de geweldige producten van ZO. De reinigers mix je zelf met water en zijn 100% natuurlijk. ZO transporteert geen water en draagt op deze manier op veel aspecten in de keten bij aan een duurzame wereld. Wil je het nieuwe jaar ook lekker fris en fruitig starten? Maak jezelf of je familie blij met één van de mooi verpakte cadeausets.

ZO - Mix it. Spray it. Wipe it. - Home (zoschoon.nl)

 

The Gift Label Amsterdam
Naast alle verzorgingsproducten hebben ze bij The Gift Label ook mooie producten voor in huis zoals kaarsen en geurstokjes. The gift label is in staat om een stijlvolle lijn neer te zetten zonder af te doen aan belangrijke elementen, zoals lokale productie, vegan inhoud en alternatieve verpakkingsmaterialen. Ze hebben nu extra mooie Christmas Specials, check it out!

The Gift Label - Persoonlijke cadeaus en gifts

 

Naïf
Deze B-Corp heeft een natuurlijke persoonlijke verzorgingslijn voor jou en voor de kleintjes onder ons. Ze maken huidverzorgingsproducten die de puurheid van de mens en planeet respecteren en beschermen. Maak er thuis een feestje van met je kids door deze producten in bad of onder de douche te gebruiken. Ze hebben ook super leuke give-away pakketjes voor onder de boom in een feestelijke verpakking.

Naïf webshop | Natuurlijke verzorgingsproducten (naifcare.com)

We hopen je te inspireren deze kerst en hopelijk kan je één van deze prachtige Nederlandse producten toevoegen aan je shoppinglijst. Voor nu rest ons alleen nog om jou en je familie hele fijne feestdagen te wensen en een gelukkig en vooral gezond 2022.
Laten we elkaar uitdagen om ieder jaar duurzame stappen te zetten, kleine stappen maken samen grote verschillen!